Der er mange fordele med en varmepumpe, den kan varme om vinteren og køle om sommeren, men en af de mere oversete funktioner er dens evne til at arbejde som en ventilator og dermed cirkulere luften i de rum den kan nå.

Fordele ved øget ventilation af boligen

Det giver god mening, at øge ventilationen af din bolig, de fleste bruger det mest i forbindelse med varme perioder om sommeren, men også om vinteren kan øget ventilation være med til at skabe et bedre indeklima.

Skimmelsvamp er ikke populært, og det er ikke noget nogen ønsker at få ind i sin beboelse. Heldigvis kan øget ventilation i boligen være med til at nedbringe risikoen for at det opstår. Skimmel starter nemlig ofte i områder af boligen med stillestående luft, hvor der samtidigt er under 10 grader. Det kan fx være en kold hjørne væg. Her kan ventilation skabt af fx en varmepumpe være med til at fjerne den stillestående luft.

Som en ekstra bonus i de situationer hvor der er fugtigt miljø i boligen kan varmepumpen også arbejde om affugter, hvilket igen nedbringer risikoen for skimmelsvamp vækst.

Antivirus filter

Flere moderne varmepumper er udstyret med det producenten kalder et antivirus filter. Det skal ikke forbindes med de antivirus programmer man kan købe til computeren, men er et filter i varmepumpen der fanger og dræber virus der køres igennem ventilationen.

I starten da jeg hørte om det var det med stor skepsis, men efter at have set og prøvet det må jeg indrømme at det har en fantastisk virkning. I en familie i et lille hus, der ofte var ramt af sygdom satte filteret effektivt ind og nu er det oftest kun enkelte medlemmer af familien der rammes. Her arbejder filteret så og beskytter os andre.

Kombineret med brændeovn

Ventilationsanlægget på varmepumpen kan også give en bedre fordelingen af varmen i huse med brændeovn. Det er igen en bonus ved øget ventilation. Men lige præcis en varmepumpe i kombination med en brændeovn er genialt på mange punkter. Så længe brændeovnen køre så laver den varmen som varmepumpen fordeler. Dør brændeovnen fx om natten så tager varmepumpen over og leverer varmen.

 

Du kan læse mere om luft til luft varmepumper som er omtalt i denne her artikel her.